Відшиваю рушник. Етап 1.

Два тижні пролетіли так скоро, що не встигла я оговтатися від гучного початку спільного процесу, як треба вже звітувати.

Як виявилося, не така то й проста справа - рушники вишивати. Працюючи раніше над картинами чи якимись іншими проектами, де виворітна сторона повністю ховалася, я ніколи не замислювалася над її акуратністю. Не скажу, що в'язала там гудзи, та отримати на звороті лише паралельні лінії стібків мені ніколи не вдавалося. Та, якщо чесно, я ніколи і не прагнула цього. Зашиється, сховається у рамку і по тому. 
З рушниками справа зовсім інша. Погодьтеся, якою б ідеальною не була вишивка на лицьовій стороні, ви все одно перевернете роботу на іншу сторону і подивитеся що ж там приховала від нас майстриня. А приховувати є що, особливо якщо досвіду у вишивці рушників небагато. Так і хочеться перетягнути ниточку, щоб не закінчувати і починати знову. Хочеться швидше побачити орнамент на полотні, ніж думати куди ж то вколоти, щоб на вивороті гарно получилося. Лінь, одним словом, бере верх наді мною, та я все одно стараюся.

Рушникова тканина №10, яку я вибрала, з широким переплетенням. Боялася, що, вишиваючи у дві нитки, полотно буде світитися через орнамент і яскравість літнього орнаменту втратиться. Тому зразу для себе вирішила: працюватиму у три нитки. Вишивати товстою ниткою - справа на любителя, а основне, ниток треба чимало. Купила зразу по упаковці кожного кольору. Не дешеве це задоволення, скажу я вам.

Як би там не було, але робота просувається і я навіть собою пишаюся. Буде синові гарний рушник на весілля. Йому лише п'ять, а значить часу у мене вдосталь. :)

Comments

  1. TRÊS TOM LINDOS,PARABÉNS PELO PROJETO AMIGA.BOA SEMANA.BEIJO.VALÉRIA.

    ReplyDelete
  2. Духе гарно виходить, я в захватi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Катюш, дякую! Сподіваюсь робота швидко піде. Знаєш як воно: одну сторону швиденько вишиєш, а з другою вже хоч і хочеш скоренько, а вже не виходить так. Не люблю одне й те саме шити.
      А взагалі, від тебе чути українську так дивно, але надзвичайно приємно.

      Delete
  3. Дуже гарна робота. Успіхів!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дякую, Олено. Навзаєм.

      Delete
  4. Молодець, Наталочко! Я тобою пишаюся!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дякую тобі, Світлано, за натхнення.

      Delete
  5. Любуюсь-любуюсь-любуюсь....

    ReplyDelete
  6. Какая красота получается! Чувствую, что и я не удержусь! ) Тем более, что рушниковой канвы у меня много и ниточки есть, и журнал, только вот, я совсем не знаю, как в рушниках края обрабатываются, не хотелось бы, чтобы после полугодового отшива у меня был не рушничок, а тряпочка...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Сегодня посмотрела на свое рушниковое полотно, а оно у меня уже, чем 195 крестиков в ширину, приблизительно 172 крестика, можно ли вышивать эти орнаменты на таком ширине, и важна ли симметричность орнамента у каймы и центрового, и вообще, вжна ли симметричность?

      Delete
    2. В рушниках симметричность важна. Если у вас полотно Уже, то определите центр и отсчитайте в каждую сторону равное количество крестиков. Или сразу начинайте шить с середины (я так и сделала). От узкого края нужно отступить где-то 10 см, чтобы потом красиво его обработать. ТО же самое и для другой стороны.

      Delete
    3. Спасибо, Наташа! Еще вопрос ) А какое расстояние между узорами, как я понимаю, их на всем рушнике будет 4 группы, 2 крайних, каждый из которого состоит из 67 рядов, и 2 центральных? Так? Какое расстояние между ними? Задаю столько вопросов, т.к. впервые решилась вышить рушник )

      Delete
    4. Владлена, Вы сами решаете сколько отступить, рушники не должны быть все одинаковые. Я отступила около 10-15 см.

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. Пані Наталя, то чи Ви дошили цей гарнющий рушник?

    ReplyDelete

Post a Comment

Цитата дня