Мережка МК

Мережки - це найкращий спосіб прикрасити будь-яку річ. Цей декоративний шов може виступати як доповненням-прикрасою до будь-якого орнаменту, так і бути самостійним основним узором.

Хочу з вами поділитися майстер-класом по виготовленню мережок. Почнемо з найпростіших і рухатимемося далі. Отже, для роботи вам необхідно буде тканина з чітким переплетенням, нитки, голка з тупим кінцем та гострі ножиці. Мережка відноситься до лічильних швів, тому прийдеться трохи порахувати. Заспокоюю зразу, рахувати небагато. :)

Отже, починаємо з вишивки качалочками. Ці вертикальні стовпчики потрібні для того, щоб закріпити нитки, які потім треба обрізати та висмикнути для мережки. Вишиваємо качалочку через одну нитку тканини шириною в 3-4 нитки (фото 1). Для мережки необхідно два таких стовпчики. Коли ви їх зробите, акуратно підріжте горизонтальні нитки і висмикніть їх (фото 2). Тепер виконуємо основу усіх мережок - одинарний стовпчик (фото 3-4).
Якщо мережку одинарний прутик виконати зверху і знизу, то ми отримаємо мережку подвійний прутик (фото 5). Після цього закріплюємо голку з правої сторони по центру стопчика і робимо переплетення (фото 6-9). 
Дійшовши до кінця, закріплюємо нитку по центру полоси зліва. Отмали рядок перевитих стовпчиків (фото 10). Мені надзвичайно подобається як перевиті стопчики виглядають з бісером (фото 11). 
Спробуємо складніші мережки? Те саме переплетення, але вже не двох, а чотирьох стовпчиків (фото 12-17). Але для виконання таких мережок, треба трохи збільшити висоту качалочок та кількість висмикнутих ниток.
Для більш ошатного варіанту - добавимо бісер (фото 18). А якщо переплести прутики два рази? Отримаємо ще більш кручену мережку (фото 19).
Зазвичай мережку виконують нитками в тон тканині, але мені подобається і яскравіший варіант.
От і все. Вишивайте і створюйте власні шедеври!

Comments

  1. Какая прелесть! Я очень люблю мережки, спасибо за мастер-класс :-)

    ReplyDelete
  2. thank you very much, good combination, should try it some time, embroidery looks amazing with merejka)

    ReplyDelete
  3. Очень красиво! Как чётко, аккуратно выглядит мережка, даже завораживает чёткостью линий.

    ReplyDelete
  4. Duze harno,i niby prosto,ale ja by ne dala rady:-)

    ReplyDelete
  5. Спасибо, отличный мастер - класс.

    ReplyDelete
  6. Огромное спасибо! Очень мне пригодится этот МК!

    ReplyDelete
  7. Наташа, очень красивая мережка!!! МК понятный и нужный))) Спасибо)))

    ReplyDelete
  8. Спасибо . очень интересный МК

    ReplyDelete
  9. красивый результат получается)

    ReplyDelete
  10. Большое спасибо! Когда-то в школе учила, а сейчас уже и не помню что к чему, зато желания сделать такую красоту хоть отбавляй;) ещё раз спасибо!

    ReplyDelete
  11. Спасибо, очень красиво!

    ReplyDelete
  12. какая красивая, до селе не видела такой мережки красивой. подскажите на какой ткани удобнее всего делать мережку.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мне больше всего нравится как мережка смотрится на равномерке. Но я видела мережку и на обычной канве - выглядит она ни чуть не хуже. Я думаю, учится на ней удобнее всего из-за хорошо различимых клеточек.

      Delete
    2. Полезно, все же, читать комментарии. ))) Обязательно что-нибудь полезное вычитаешь, чего в основном тексте нет.

      Delete
  13. Класс, так красиво получается, давно хочу научиться, спасибо за МК!

    ReplyDelete
  14. Дякую! Супер! Хотіла навчитися сама такої мережки - не вийшло. Все доступно розписано. Тепер точно вийде. :) Як ви відноситеся до мережками не нитками котон, а наприклад шовком, або якимось синтетичними на бавовняній або лляній тканині?

    ReplyDelete
  15. Дуже цікаво! Дякую.

    ReplyDelete

Post a Comment

Цитата дня