Робимо торочки

Часто вироби (серветки, рушники, панно тощо) закінчують бахромою або, як ще кажуть, торочками. Торочки - суцільний ряд кінців ниток, що вільно звисають із країв тканини. Довжина їх залежить від розміру виробу: для невеликих серветок – 3-4 см, для більших - до 10 см. Виділяють декілька способів виготовлення торочок. Розглянемо деякі з них.

Торочки мережкою
На відстані 4-5 см (для китичок завдовжки 3-4 см) витягнути вузьку смужку тканини і зробити мережку, закріплюючи нею край тканини виробу. Потім витягнути нитки, які залишилися від мережки до краю виробу і вирівняти їх.








Торочки обметувальним швом
Найпростіший вид бахроми. Для виготовлення на відстані 1,5 -3 см від краю виробу прошити тканину швом уперед голку. Зверху виконати  обметувальний шов. Витягнути поперечні нитки від цього шва до краю.


Вузликові торочки
Вузликовими торочками на витягнутих нитках прикрашають як правило рушники і панно. Спочатку розділити нитки на окремі пасма. Потім кожне пасмо розділити навпіл, переплети між собою і зв’язати другу (праву) половину першого пасма з першою (лівою) половиною другого пасма. Продовжити до кінця ряду.

Двокольорові торочки
Визначаємо місце, де повинна починатися бахрома. На цьому місці висмикуємо з тканини  2-3 нитки. Беремо смугу кольорової тканини, складаємо навпіл і пришиваємо до нижнього ряду висмикнутих ниток.
Робимо знизу мережку «Одинарний прутик», одночасно пришиваючи кольорову тканину. Біля мережки по кольоровій тканині  вишиваємо світлою ниткою в тон основній маскувальний шов – хрестиком, козликом чи будь-яким іншим.
Знову висмикуємо кілька ниток, але вже з усіх трьох шарів тканини. Виконати мережку «Одинарний прутик», захоплюючи усі три шари тканини. Основну тканину обрізаємо до кольорової і висмикуємо нитки до початку мережки. Отримуємо густі двоколірні торочки.





Важливо!!!
Нитки для бахроми витягають в останню чергу, після того, як виріб випраний і випрасуваний.

Comments

Цитата дня