Борщівські сорочки

У п'ятницю 10 травня у мене була чудова нагода побувати у Тернополі на фестивалі "Цвіт вишиванки". Цей захід відбувається вже вшосте, хоча, чесно кажучи, масштабами цьогорічний фестиваль не вразив. Та все ж таки не можу сказати, що поїхала  дарма.
На фестивалі я познайомилася з колекціонером борщівських сорочок Вірою Матковською. Відкрита і легка в спілкуванні, вона любязно запропонувала нам з Русланою приміряти сорочки з її колекції.  Що й казати, не скористатися нагодою зробити декілька знімків у стародавніх сорочках зміг би лише дурень. Тож, ми скоренько окинули оком що нам найбільше довподоби і гайда позувати.
Та найбільшим враженням стало придбання декількох книг по борщівським сорочкам. Перша з них - альбом "Борщівські сорочки з колекції Віри Матковської". Ця книга не нова, тому, думаю, ви з нею вже знайомі. 200 сторінок яскравих дивовижних старовинних сорочок.
А от наступна книга - справжня знахідка! Написана вона викладачами кафедри Декоративно-прикладного мистецтва Придніпровського державного університету Людмилою та Олексієм Покусінськими. Книга знайомить читача з техніками шитва і технологією виготовлення борщівської народної сорочки. За основу взято сорочки з колекції Борщівського обласного краєзнавчого музею. У виданні описано усі тонкощі і стадії виготовлення борщівської сорочки: матеріали, крій, техніки шитва і змережування. Книжка немаленька. 366 сторінок! Та й важить немало!
Ще трохи фотографій у борщівських сорочках... 

Comments

  1. Спасибо за рассказ! Я с Борщивскими сорочками столкнулась работая в Аграфке-пыталась подобрать ниточки ДМЦ для одной клиентки. Толи в палитре ДМЦ нет подходящих оттенков, то ли глазки у меня тогда были подуставшие)))) Вообщем, не удалось...Красивущие узоры!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Саша, согласна на все сто. Когда-то я тоже не верила, что в гамме ДМС можно не найти некоторых оттенков. Но недавно сама в этом убедилась. Так что глазки твои не виноваты.

      Delete
  2. Как же это красиво! Я в восторге! Спасибо за рассказ! Самое интересное, что только после этого поста я обратила внимание на книжку "Борщівські сорочки з колекції Віри Матковської", стоящую на полке и доставшуюся от бабушки. Оказывается у меня такое чудо ценное на полочке стояло:) Пойду почитаю:) Вернее посмотрю.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бубик, посмотри-посмотри. Может и самой захочется что-то вышить в таком духе. :))

      Delete
  3. Дивовижна краса! Просто глаз не оторвать, какие вы красивые! сорочки загляденье, книги бесценные, огромный труд!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Катюш, спасибо. Сорочки действительно красивейшие, а жарко то в них как!! Что и говорить конопляное полотно и вышивка шерстяными нитками делают свое дело!

      Delete
  4. Как красиво! особенно понравилась сорочка , где больше черного цвета в вышивке! Никогда бы не подумала, что в мрачном черном получится так празднично и привлекательно! Ну и жилетик ( не знаю, как правильно назвать), вышитый гладью - необычно и неповторимо!))) После того, как я случайно ( а может быть не случайно) попала в этот блог, я заболела вышитыми цветами и вышиванками. Сейчас срочно вышиваю сумочку с букетом роз. На очереди - рушник. А потом, может быть, созрею и для вышитой сорочки.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Таня, действительно на этих сорочках черный смотрится интересно. Хотя, согласно легенде, которую рассказывала коллекционер Вера Матковская, а она, в свою очередь, услышала ее от старожилов, черными нитками сорочки вышивали исключительно из-за траура. В 16-17 веках после очередного нападения турков или крымских татар в нескольких селах Борщовского р-на были убиты все мужчины. Оплакивая их, женщины поклялись семь поколений носить сорочки вышитые черными нитками, носили их даже в праздничные дни. И только в 20-х годах ХХ века начался новый этап в вышивке борщовских сорочек. С этого времени их вышивали яркими красочными нитками.

      Delete
  5. Дуже класно!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Спасибо огромное за познавательный рассказ!

    ReplyDelete
  7. EU ACABAR DE CHEGAR POR AQUI,LINDOS PROJETOS,PARABÉNS.VALÉRIA.(BRASIL).

    ReplyDelete
  8. очень красивые фото девчат)

    ReplyDelete
  9. Допоможіть! Може хтось має схеми борщівських сорочок?

    ReplyDelete
  10. svitulja@gmail.com2 December 2013 at 10:58

    дуже гарно.....може хтось має схеми борщівських сорочок....чи напише де можна взяти ?

    ReplyDelete
  11. і я так мрію про борщівську сорочку... може хтось знає, де дістати схеми??

    ReplyDelete
  12. Де можна придбати книгу Людмили та Олексія Покусінських - Борщівська народна сорочка і яка ціна?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Цю книгу можна замовити в інтернеті, я собі прдбала уже її, купувала ось тут - http://krestik.kiev.ua/blog/sekrety-borshchevskoy-vyshivanki . Надіслали книгу наступного ж дня Новою поштою. Книга просто неймовірна, в ній є схеми Борщівських вишиванок.

      Delete
    2. Так, книга дуже гарна! Але по тiй адресi, що Ви написали купити нiчого не можна!

      Delete
  13. У книгарні Е, вартість 450 грн.

    ReplyDelete
  14. Купила книгу Пакусінських в Тернополі.Ціна 480 гривень.Дуже-дуже гарна книжка!

    ReplyDelete
  15. Де можна придбати кептар з квітами, що на фото 1?

    ReplyDelete
  16. де можна купити сорочку як на другому фото??? Яка вартість? Будь-ласка, відповідь на е-мейл! Дякуююю!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Цитата дня